Над 16 000 българи са починали от рак през 2022

...
 Над 16 000 българи са починали от рак през 2022
Коментари Харесай

Над 16 000 българи са починали от рак през 2022 г.

 

Над 16 000 българи са умряли от рак през 2022 година Това демонстрират данни на Националния статистически институт (НСИ), които бяха показани при откриването на Българския народен конгрес по онкология с интернационално присъединяване. Форумът се провежда годишно от Българското онкологично научно сдружение (БОНД), като тази година се организира от 5-ти до 7-ми октомври в София, осведомят уредниците.

Събитието дава платформа за водещи онколози, откриватели и експерти в региона на опазването на здравето да обменят познания, опит и хрумвания. Освен представители от страната, в конгреса вземат участие и редица задгранични изтъкнати специалисти.

Тази година събитието ще продължи три дни, през които ще бъдат застъпени настоящи тематики, свързани със актуалните подходи към рака на белия дроб, рака на млечната жлеза, рака на гастроинтестиналния тракт, уротелния карцином, колоректалния карцином, простатния карцином, малигнения меланом и други Ще бъдат показани също по този начин експозета, свързани с световните трендове във връзка с контрола на раковите болести, както и със актуалните подходи в диагностиката и лекуването на рака.

„ Този конгрес се организира в извънредно значим миг, когато онкологичните грижи се развиват бързо освен в България, само че и в цяла Европа. Европейският проект за битка с рака е доказателство за груповия ангажимент, който имаме за понижаване на бремето на рака. Наша отговорност е да възприемем и използван другите съставни елементи на този проект в нашата страна “, сподели проф. доктор Асен Дудов, ръководител на БОНД, при откриването на конгреса.

Планът обгръща няколко основни съставния елемент, измежду които: предварителна защита, ранно разкриване, лекуване и възстановяване на качеството на живот на пациентите с рак.

Според проф. Дудов с цел да се подсигурява осъществяването на тактиките за предварителна защита на локално равнище, следва да съсредоточим напъните си върху контрола на другите рискови фактори, благоприятстващи развиването на рак, посредством разширението на стратегиите за имунизация и насърчаването на здравословен метод на живот.

За задачите на ранното разкриване на рака паралелно с нужните вложения в здравна инфраструктура, е необходимо основаването и популяризирането на общонационални стратегии за скрининг на постоянно срещаните типове рак, ориентирани към рискови групи от популацията, както и повишение на публичната информираност за смисъла на постоянните профилактични прегледи и скрининга за разкриване на рака в ранен етап.

Той акцентира още смисъла на мултидисциплинарния метод към лекуването на рака, като се насърчава съдействието сред другите експерти, ангажирани в този развой по обезпечаване на сложни грижи, в това число що се отнася до актуалните способи, свързани с проучването на биомаркери, геномното секвениране от идващото потомство и други, които спомагат създаването и избора на по-подходящи лечения за пациентите.

По данни от Доклада за световните трендове в онкологията през 2023 на IQVIA Institute For Human Data Science броят на лекуваните пациенти с онкологични болести в международен мащаб нараства приблизително с 5% през последните пет години, като се чака в допълнение повишаване през идващите пет години, защото достъпът до нови медикаменти се уголемява.

Подобряването на качеството на живот на пациентите, претърпели рак, както и на пациентите на интензивно лекуване, постанова подсилване на услугите за палиативни грижи, създаване на подобаващи стратегии за рехабилитация, както и реинтеграцията на претърпелите раково заболяване.

„ За постигането на всички тези цели съдействието сред здравните експерти, институции и неправителствения бранш е от първостепенно значение. Тръгвайки по този бодлив път, е значимо да признаем и отчитаме ролята на международните политики за надзор на раковите болести. Това беше и главната причина за присъединението на БОНД към Международния съюз за надзор на рака (UICC) - най-голямата световна мрежа от организации и експерти, отдадена на намаляването на световното задължение на рака “, добави проф. Дудов.

По време на събитието проф. Дудов анонсира идното си присъединяване в Световната среща на водачите в региона на рака, проведена от UICC. Събитието е затворено за избран лист от авансово подбрани участници. Срещата ще се състои на 16-17 октомври в Съединени американски щати, събирайки водачи от онкологичната общественост от целия свят за да се откри общ, холистичен метод в контрола на рака.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР